Breaking News

Objekt Architecten completes a hybrid renovation and restoration of a traditional Flemish house

Dutch-based mostly design and style agency Objekt Architecten recently done a hybrid renovation/restoration task to rework a traditional Flemish property and dilapidated barn into an industrial-chic, useful, and carefully fashionable residence. Considerate interventions and programming updates authorized the designers to optimize the accessible residing area whilst making certain that the home’s authenticity and attraction still shine. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

Regional scheduling restrictions essential that the barn be rebuilt, which supplied an possibility to mix practicality with creative imagination. A single portion of the barn was repurposed into a double garage, while one more section was restored and included into the living area of the key residence. The barn roof was changed and thoroughly glazed to crank out exposed substantial ceilings which convey a feeling of gentle and spaciousness to the home. Visitors enter the house by a patio linked to the barn, traversing a bright and ethereal entrance corridor which leads to the dwelling, eating, bedroom and storage locations over and above. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

The rural property is surrounded by expansive fields which the designers immediately acknowledged as a characteristic they required to prioritize. The home’s entrance façade was thoroughly restored to its initial condition, even though the rear façade was offered a clean, airy come to feel as a result of the installation of big windows supplying sweeping sights of the encompassing fields and gardens. A outstanding concrete portico framework was also mounted at the rear, serving to unite the two volumes into 1 entity. The portico also lends form to the roof gutter and crown moulding.

&#13
Bert Vereecke
&#13

All over the house, traditional and contemporary components coexist in dynamic and surprising strategies – heat original brick contrasts with the plastered walls and metal supporting structure of the newly set up volumes, whilst champagne-hued exterior joinery softens the rigidity of the brick and mirrors the indoor ground masking which takes advantage of the same material. 

The homeowners of the home have been functioning with a tight budget, which expected innovative contemplating. A polished concrete floor was used for the aged residence, and the barn location is lined with concrete (or pavement) strips – this assures that the two spaces are visually linked, but contrasting designs delineate old from new. Instead than becoming replaced, a wooden staircase was refurbished and current with a crimson twisted metal handrail, when first factors this sort of as the cellar doorway, a quaint cupboard, and the fireplace mantel had been all preserved to maintain the house’s wealthy background. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

The walls of a slightly elevated ground ground bedroom (obtainable via angled steps) have been partially eradicated to give a perception of delineation, dividing the place into a collection of fluidly related zones alternatively than one particular amorphous entity. Additional bedrooms, storage regions, loos and a multi-objective home are located on the very first floor and attic levels of the dwelling. A up to date spiral staircase presents simple access to equally upper ranges, with the landing giving obtain to a different rest room and bed room with an connected dressing home. 

&#13
Bert Vereecke
&#13

Wood flooring on the higher amount have been retained, even though contemporary thrives make a dynamic interaction involving classic and present day. Dark green rest room tiles are juxtaposed with segments of rustic brick, and clear-lined fashionable furnishings function vibrant pops of surprising colour. An array of very carefully curated indoor vegetation aid a sense of integration with nature and reinforces the concept of the household becoming anchored in just the landscape. This is even more enhanced by the massive width of the dwelling as well as a void on the backyard facet which harbours a discrete courtyard, making certain get in touch with among all amounts of the dwelling.

&#13
Bert Vereecke
&#13

By balancing functional concerns with innovative and whimsical wondering, the Objekt Architecten designers permitted the reimagined property to each meet its total possible and include regard for its earlier. The diligently prepared spatial layout permits people to shift fluidly as a result of the house while encountering stunning nooks and regions of discovery. Just about every area has a unique id, and a strategically placed holy statue (Deus videt te – “God is viewing you”) in the barn window casts a watchful and protected eye across the household.